Φιλοξενήθηκα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Αλεξανδρούπολης Sferikos 99.3 στην εκπομπή της δημοσιογράφου Όλια Γκαντανίδου και μιλήσαμε για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

🟡 Σκοπός της καμπάνιας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με τα εργαλεία του συμβουλίου της Ευρώπης.
🟡 Αναφέρθηκα στη σιωπή των θυμάτων. Τα παιδιά χρειάζονται σαφείς οδηγίες ως προς το ποιοί είναι οι ενήλικες που αποτελούν το δίκτυο ασφάλειάς τους. Μόνο ένα από τα μέλη του δικτύου αυτού μπορεί να κατοικεί στο ίδιο σπίτι με το παιδί. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να μην είναι συγγενικά πρόσωπα ούτε να προέρχονται από τον άμεσο οικογενειακό κύκλο.
🟡 Μίλησα για τον κανόνα του εσωρούχου και για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει το παιδί ότι οφείλει να ενημερώσει όταν κάποιος:
• του προσφέρει δώρα τακτικά
• του ζητάει να κρατήσει μυστικά
• προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του
🟡 Σε περίπτωση υποψίας κακοποίησης, ο γονιός δεν θα πρέπει να θυμώσει με το παιδί, ούτε να το κάνει να νιώσει ότι φταίει ή σαν να έκανε κάτι κακό αλλά αντιθέτως θα πρέπει να διαβεβαιώσει το παιδί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα. Ο γονιός θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του, να μην βγάλει βιαστικά συμπεράσματα και να επικοινωνήσει με ψυχολόγο, γιατρό, κοινωνικό λειτουργό ή αστυνομία.