Μίλησα στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τίτλο «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της, αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις».

📍 Αναφέρθηκα στα τρία πολύ σημαντικά προβλήματα της αντιμετώπισης της ανεργίας, η επίλυση των οποίων αποτελεί το κεντρικό θέμα του νομοσχεδίου.

📍Στόχοι του νομοσχεδίου:

▪️H διασφάλιση των χρημάτων των φορολογουμένων που δαπανώνται στα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης βάζοντας κριτήρια αξιολόγησης των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης και συνδέοντάς την με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

▪️H αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας μέσα από την επιβράβευση όσων αναζητούν ενεργά ή βρίσκουν εργασία.

▪️Η αντιμετώπιση των φαινομένων κατάχρησης της ιδιότητας του εγγεγραμμένου στα μητρώα του ΟΑΕΔ, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια και περικόπτοντας συγκεκριμένες παροχές που συνδέονται με την ιδιότητα του ανέργου.

📍Το παρόν νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις για την δραστική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων που οδηγούν στο τέλος της ομηρίας των ασφαλισμένων οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να λάβουν την σύνταξή τους, χωρίς να έχουν άλλους πόρους βιοπορισμού.

📍Ρύθμιση έκδοσης σύνταξης fast track: o ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης, εντός τριών μηνών, διάστημα στο οποίο πρέπει να ελέγξει αν ο ασφαλισμένος δικαιούται σύνταξη και πόση. Αν δεν επαληθεύσει τα στοιχεία, η σύνταξη θα απονεμηθεί και θα ελεγχθεί αργότερα.

📍Ρύθμιση έκδοσης συντάξεων εμπιστοσύνης: αφορά στις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και εκκρεμούν. Η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων του ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων. Η διαδικασία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο.

#ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #photooftheday #nd #ΝέαΔημοκρατία #Βουλή #ΥπουργείοΕργασίας @kostis_hatzidakis @domna_michailidou @maria_syrengela