📍Στo πλαίσιo της καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» φιλοξενήθηκα στην εκπομπή Ώρα Οικονομίας του Pagenews.gr με την δημοσιογράφο Σοφία Χύτου και μιλήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης..

📍Αναφέρθηκα στα σημαντικά μηνύματα της καμπάνιας «1 στα 5» και στα εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύουν στον τερματισμό της σεξουαλικής βίας εναντίον των παιδιών.
📍 Τα εργαλεία διδάσκουν στα παιδιά, με ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό τρόπο, απλούς κανόνες προκειμένου να είναι ασφαλή. Οι γονείς, οι κηδεμόνες, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να διδάξουν στα παιδιά πώς να προστατεύσουν τον εαυτό τους.
📍Λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία και τον εγκλεισμό των παιδιών στα σπίτια που είχε ως συνέπεια την πολύωρη ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο, αναφέρθηκα στο νέο εργαλείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, το παραμύθι «Η Κίκο και το φωτοσκορπούλι» τονίζοντας την σπουδαιότητα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και της εικόνας των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον.
📍Επισήμανα τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου και απευθύνονται σε όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της χώρας (τάξεις Α’, Β’ Γ’ και Δ’).
📍Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η ενημέρωση και η ενδυνάμωση των παιδιών, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας, μαθαίνοντας και αναπαράγοντας στη συμπεριφορά τους απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.