Συμμετείχα στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, για τη συζήτηση και ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, με θέμα «Συζήτηση επί των εισηγήσεων και έγκριση της Έκθεσης της Επιτροπής».

📌 Στην εισήγησή μου με θέμα «Οι ομογενειακοί πληθυσμοί των Κωνσταντινουπολιτών και των Τενεδίων και η σχέση τους με την Ελλάδα» επεσήμανα τα χρόνια και μείζονα θέματα του ελληνισμού της διασποράς στην Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη, περιοχές στις οποίες ο ελληνισμός αποτέλεσε δυναμικό κομμάτι της ιστορικής τους πορείας.

📌Οι εκπρόσωποι των προσφυγικών Συλλόγων Τενεδίων και Κωνσταντινουπολιτών, και της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής ενημέρωσαν την ομήγυρη για μια σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, η επίλυση των οποίων απαιτεί την βοήθεια της ελληνικής πολιτείας.

📌 Το κοινό συμπέρασμα από τα θέματα, που έθεσαν όλοι οι προσκεκλημένοι, ήταν πως η Τουρκία προκλητικά και επί δεκαετίες παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα δικαιώματα των Ελλήνων της περιοχής, οδηγώντας τον ελληνισμό σε αποκοπή από τις ρίζες του, πως οι προσπάθειες των συλλόγων δεν αρκούν από μόνες τους για την επίτευξη της αναβίωσης του ελληνισμού της περιοχής και πως απαιτείται συντονισμένη δράση, σε διμερές και διεθνές επίπεδο και διαρκής και έντονη συμβολή της πολιτείας σε αυτό το σκοπό.

📌Κατόπιν παρουσίασης της θέσης μου ότι ο ελληνισμός όχι μόνο δεν πρέπει να χαθεί από την Πόλη, την Ίμβρο, την Τένεδο και άλλες περιοχές της Τουρκίας, αλλά αποτελεί ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε τη ρωμέϊκη κοινότητα για να αναβιώσει, να ανθίσει και να μεγαλώσει, μέσω γόνιμης συζήτησης με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, διαπιστώθηκε η κοινή βούληση για την στήριξη των αιτημάτων των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας.

#ElenaRapti #politician #Greece #Thessaloniki #vouli #photooftheday #Κυβέρνηση #ΝέαΔημοκρατία #διασπορά #ΕλληνισμόςΔιασποράς