Φιλοξενήθηκα στο διαδικτυακό κανάλι Vice και συζήτησα με τη δημοσιογράφο Κατερίνα Φάκα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

🔸Αναφέρθηκα στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης παρουσιάζοντας τα σημαντικά μηνύματα και τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να βάλει τα όρια του και να προστατεύσει τον εαυτό του αλλά ταυτόχρονα να σπάσει τη σιωπή του αν κάτι συμβεί.
🔸Τόνισα πως:
▪️Σήμερα στην Ευρώπη 1 στα 5 παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%.
▪️Τις περισσότερες φορές ο δράστης βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον του παιδιού. Είναι ένα πρόσωπο που το παιδί συνήθως αγαπά και εμπιστεύεται και δεν μπορεί να υποψιαστεί ότι αυτός ο άνθρωπος έχει ως στόχο να το βλάψει, με αποτέλεσμα να είναι δεκτικό σε αγγίγματα που δεν θα έπρεπε.
◾️Μόλις 2 στα 100 περιστατικά φτάνουν στις αρχές καθώς το παιδί δεν βρίσκει τη δύναμη να σπάσει τη σιωπή του λόγω της οικειότητας της σχέσης του με τον δράση.
◾️Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, κοινωνικής τάξης και θρησκείας.
🔸Επιπλέον μίλησα για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που αποτελεί εκκίνηση μιας εθνικής προσπάθειας της πολιτείας, με μηδενική ανοχή απέναντι στην σεξουαλική βία κατά των παιδιών και εγκαινιάζει 11 νέες πολιτικές, και δρομολογεί δεκάδες άλλες, στην κατεύθυνση της προστασίας των παιδιών.