Σε συνέχεια της συνάντησής μας με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ όπου συζητήσαμε για την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών και ενηλίκων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, δρομολογήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση ενημέρωσης κληρικών σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

📍Στην εκδήλωση είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης:
➡️ το παραμυθάκι «Η Κίκο και το Χέρι»,
➡️το έντυπο για τους γονείς «ο κανόνας των εσωρούχων»,
➡️το φυλλάδιο για τις 7 γραμμές βοήθειας,
➡️τις δυο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης» και «Η περιπέτεια του Βίκτωρα»,
➡️το παραμυθάκι «Η Κίκο και το φωτοσκορπούλι»
➡️και το έντυπο για τους γονείς για την ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον.
📍Στην συνέχεια αναφέρθηκα στους 11 βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση , μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την προστασία των παιδιών στην πράξη.
📍Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, καθηγητής στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, αιδεσιμότατος κος Βασίλειος Θερμός και η Αστυνόμος Α’, Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κα Σοφία Κουσίδου που φώτισαν διαφορετικές πτυχές του θέματος της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
📍Ο ρόλος της εκκλησίας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου είναι πολύτιμος. Ο κλήρος βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας αλλά και σε κάθε αγώνα αποδεικνύει τη βαθιά σχέση του λαού με την Εκκλησία και τη βαθιά πίστη στον αγώνα.
📍Όλα αυτά τα χρόνια με συνοδοιπόρο και συμπαραστάτιδα την Εκκλησία και τον κλήρο, το δίχτυ ενημέρωσης και προστασίας απλώθηκε και θα απλωθεί ακόμη περισσότερο στην ελληνική κοινωνία και σε συνδυασμό με τις νέες πρωτοβουλίες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα φτάσει ακόμη πιο κοντά στον στόχο της προστασίας όλων των παιδιών.