Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

🔺Στην εκδήλωση είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
🔺Η καμπάνια «ένα στα πέντε» απευθύνεται στις τρυφερές ηλικίες 4 ως 10 ετών, γιατί ο δράστης στοχεύει σε αυτές τις ηλικίες.
🔺Οι ιστορίες κινουμένων σχεδίων διδάσκουν στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους από τη σεξουαλική θυματοποίηση και βία εφαρμόζοντας απλούς κανόνες αυτοπροστασίας.
🔺Αναφέρθηκα στην νέα ιστορία κινουμένων σχεδίων που τώρα ετοιμάζουμε με τίτλο «Η δύναμη της Βερονίκης», πρωταγωνίστρια της οποίας είναι ένα κορίτσι με κινητική αναπηρία που δέχεται σεξουαλική παρενόχληση από άγνωστο πρόσωπο στο χώρο του αθλητισμού και επιλέγει να απευθυνθεί σε ένα αστυνομικό τμήμα για να το καταγγείλει.
🔺Επισήμανα τις πέντε σημαντικές πτυχές του κανόνα των εσωρούχων σύμφωνα με τις οποίες τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν ένα φιλί ή χάδι, θα πρέπει να μάθουν να λένε όχι σε περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς, να αποφεύγουν καταστάσεις που απειλούν την ασφάλειά τους και να ενημερώνουν τον ενήλικα που εμπιστεύονται.
🔺Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κύκλο εμπιστοσύνης και ασφάλειας για κάθε παιδί και μέσα από την ενημέρωση να το ενδυναμώσουμε και να το προστατεύσουμε.