Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στην ενημερωτική εκδήλωση στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου.

🔸 Αναφέρθηκα στις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και στα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα με την καμπάνια «Ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και στις εκατοντάδες δράσεις που πραγματοποιήσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
🔸Παρουσίασα τα ενημερωτικά εργαλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ιδιαίτερα τις δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων «Το μυστικό της Νίκης» και «Η περιπέτεια του Βίκτωρα» μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν με απλό και κατανοητό τρόπο βασικούς κανόνες αυτοπροστασίας.
🔸 Μίλησα για τον «Κανόνα του Εσωρούχου» και για το δικαίωμα των παιδιών να αρνηθούν κάθε άγγιγμα που δεν επιθυμούν. Κανένας δεν μπορεί να αγγίξει το σώμα τους, χωρίς την άδειά τους.
🔸 Τόνισα τη διαφορά μεταξύ αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο.
🔸 Τέλος, επισήμανα στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών μυστικών. Όποιο μυστικό τους δημιουργεί άγχος, αμηχανία ή στεναχώρια δε θεωρείται καλό και δεν θα πρέπει να το κρατούν μυστικό. Αντιθέτως θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.