Παρακολούθησα την ενημερωτική τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., με θέμα συζήτησης το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, με ομιλητές τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό, αρμόδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, Παναγιώτη Τσακλόγλου.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, που σχεδιάζεται στη βάση του σουηδικού μοντέλου και θα είναι κεφαλαιοποιητικό, δίνοντας έμφαση στη νέα γενιά εργαζομένων. Το νέο σύστημα προβλέπει πως οι εργαζόμενοι θα έχουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου, παράλληλα με την κύρια εθνική, την ανταποδοτική σύνταξη, που θα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από το κράτος, αλλά και την προσωπική επικουρική τους σύνταξη, η οποία θα χορηγείται από το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, στο πρότυπο χωρών με ανεπτυγμένα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης. Επίσης, το νέο σύστημα, αφενός θα εγγυάται την καταβολή των συντάξεων του υφιστάμενου συστήματος και αφετέρου η νέα επικουρική σύνταξη θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.
Με το νέο σύστημα μειώνεται ο δημογραφικός κίνδυνος που απειλεί τις μελλοντικές συντάξεις, αυξάνονται οι επικουρικές συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων, επανέρχεται η εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης και το ασφαλιστικό αποτελεί πλέον μοχλό της εθνικής οικονομίας.

#ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Thessaloniki #photooftheday #nd #ΝΔ #ΥπουργείοΕργασίας #Επικουρικήασφάλιση #Επικουρικέςσυντάξεις #ΚωστήςΧατζηδάκης #ΤσακλόγλουΠαναγιώτης