Με χαρά συμμετείχα στη διαδικτυακή συνάντηση της εθνικής υπό-Ομάδας Εργασίας για την Προστασία Παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών (Child Protection sub-Working Group), που συντονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

και στην οποία συμμετέχουν εθνικές αρχές, διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις, με θέμα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση.
📍 Ως επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στους συμμετέχοντες τους βασικούς άξονες του ΕΣΔ, ενώ ο κ. Γεώργιος Νικολαΐδης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και Επιστημονικός Σύμβουλος για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, απάντησε σε σχετικά ερωτήματα.
📍 Στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου σε βάθος πενταετίας είναι:
• Η αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών.

• Η μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων με την δημιουργία ενός ολιστικού πλαισίου, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης και στην προστασία των μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

• Η αύξηση αναφοράς κρουσμάτων στις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.

• Επίσης, παρουσίασα την καμπάνια «Ένα στα Πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και ενημέρωσα τα μέλη της ομάδας εργασίας για τα εργαλεία της καμπάνιας.

• Μέχρι σήμερα η καμπάνια πραγματοποίησε 828 δράσεις σε 114 Δήμους, σε 70 πόλεις της Επικράτειας.

• Φιλοξενήθηκε σε 354 τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής τηλεθέασης.

• Για τα εργαλεία και τη δραστηριότητα της Καμπάνιας μπορεί κανείς να ενημερωθεί στην ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε https://enastapente.gr/.

📍 Όραμά μας είναι μια Ελλάδα μηδενικής ανοχής στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών.

#ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #nd #ΝέαΔημοκρατία #σπάσετησιωπή #προστασίαπαιδιών #ένασταπέντε #ΕθνικόΣχέδιοΔράσης @UNHCRGreece