Στη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στο Σχιστό βρέθηκα, ως Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων, με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη @svoultepsi_ .

🔹Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του Παιδιού, θελήσαμε να υπογραμμίσουμε την ανάγκη, η Ελλάδα της μηδενικής ανοχής στην παιδική κακοποίηση, να περιλαμβάνει όλα τα παιδιά που ζουν στην πατρίδα μας, μεταξύ των οποίων και τα εξαιρετικά ευάλωτα προσφυγόπουλα.

🔹Μας ξενάγησε ο διοικητής Θωμάς Παπακωνσταντίνου, παρουσία της Παυλίνας Σπανδώνη, μέλους της Επιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, τόσο στα γραφεία κοινωνικής ένταξης και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, όσο και στο σχολείο της μη τυπικής εκπαίδευσης που διευκολύνει την μετάβαση των παιδιών στην τυπική εκπαίδευση και στο δημόσιο σχολείο.

🔹Στο Σχιστό φιλοξενούνται 194 παιδιά (4-17 ετών, 107 κορίτσια και 87 αγόρια, τα 30 με σοβαρές ευαλωτότητες). Τα 168 είναι εγγεγραμμένα στην τυπική εκπαίδευση, ενώ 103 παιδιά παρακολουθούν τη μη τυπική.

🔹Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τους βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση ( 2022-2027) καθώς και τα εργαλεία της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαρκή ενημέρωση παιδιών και γονέων.

🔹Τέλος, παρακολουθήσαμε μικρή δράση κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και με χαρά διαπιστώσαμε ότι μικροί και μεγάλοι συμμετέχουμε στον κοινό αγώνα.