Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκων για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

❗️Αναφέρθηκα στο πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν τα παιδιά ότι κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το σώμα τους, χωρίς την άδειά τους. Ότι διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι και ότι πρέπει να μάθουν να λένε όχι αμέσως σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς.
❗️Καθώς τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο, τόνισα ότι οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά λέγοντάς τους ότι δεν είναι σωστό να κοιτάζει ή να αγγίζει κανείς τα απόκρυφα σημεία του σώματός τους, ούτε να τους ζητάει να δούν ή να αγγίξουν αυτά τα σημεία στο σώμα κάποιου άλλου.
❗️Τέλος, επισήμανα ότι οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους τη διαφορά μεταξύ καλών και κακών μυστικών. Όποιο μυστικό τους δημιουργεί άγχος, αμηχανία ή στεναχώρια δε θεωρείται καλό και άρα δεν θα πρέπει να το κρατούν μυστικό. Αντιθέτως θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.