Κατά την ομιλία μου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», ανέφερα ότι οι προτεινόμενες αλλαγές ανταποκρίνονται στη βασική υποχρέωση της πολιτείας να λειτουργεί με ένα πλαίσιο ποινών που είναι σύγχρονο και δίκαιο και που είναι εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και ευθυγραμμισμένο με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές:
1. μοναδική ποινή πλέον είναι η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα που αφορούν συγκεκριμένα εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, ομαδικός βιασμός, θανατηφόρα ληστεία, βιασμός ανήλικου κλπ
2. αυξάνεται η ποινή για την σκοπούμενη σωματική βλάβη σε πρόσκαιρη κάθειρξη έως δεκαπέντε έτη και κυρίως προστίθεται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.
3. οι προϋποθέσεις απόλυσης υπό όρο αυστηροποιούνται και αυξάνεται το ποσοστό έκτισης της ποινής λόγω ευεργετικού υπολογισμού, από 3/5 σε 4/5
4. αλλάζει το κατώτατο όριο της ισόβιας κάθειρξης που πλέον αυξάνεται από 16 σε 18 έτη.
5. τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος ρυθμίζονται επίσης με ανάλογη αυστηρότητα
6. για την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, η δίωξη δεν θα γίνεται με έγκληση, αλλά θα είναι αυτεπάγγελτη.
7. η αιμομιξία γίνεται ξανα κακούργημα άρθρο 345ΠΚ από πλημμέλημα που είναι σήμερα
8. η εμπορία ανθρώπων, αν επιφέρει θάνατο, επίσης επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης
9. επανέρχεται σε ισχύ το αδίκημα της μαστροπείας σε βάρος ενηλίκων.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερή μου ικανοποίηση στο μέρος των διατάξεων που ρυθμίζουν τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των παιδιών, όπου οι ποινές γίνονται πλέον πολύ αυστηρές.