Πραγματοποίησα την τρίτη ομιλία μου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης του αστυνομικού προσωπικού των Επιχειρησιακών Αστυνομικών Υπηρεσιών, ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

♦️Τόνισα ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να καταλάβει ότι κάποιος που ήδη γνωρίζει μπορεί να το βλάψει. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο κανόνας των εσωρούχων υπαγορεύει ότι το παιδί θα πρέπει να μάθει ότι είναι υποχρέωσή του να ενημερώνει όταν κάποιος του προσφέρει δώρα τακτικά, του ζητάει να κρατήσει μυστικό και όταν προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί του.
♦️Σε κάποιες περιπτώσεις ο δράστης μπορεί να είναι άγνωστος. Οι γονείς οφείλουν να διδάξουν στο παιδί τους κάποιους απλούς κανόνες τους οποίους θα ακολουθεί όταν έρχεται σε επαφή με αγνώστους. Να μην επιβιβάζεται ποτέ σε αυτοκίνητο ατόμου που δεν γνωρίζει και να μην δέχεται δώρα ή προσκλήσεις από αγνώστους.
♦️Επιπλέον, επισήμανα το πόσο σημαντικό είναι να μιλήσει το παιδί σε κάποιον που εμπιστεύεται και να ζητήσει βοήθεια. Υπάρχουν ομάδες επαγγελματιών οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν το παιδί, ειδικά κέντρα στα οποία μπορεί να απευθυνθεί και επτά τηλεφωνικές γραμμές τις οποίες μπορεί να καλέσει ώστε να ζητήσει συμβουλές και βοήθεια.