Φιλοξενήθηκα στο ραδιοφωνικό σταθμό Ok Web Radio στην εκπομπή «πολιτικοΛΟΓΟΣ» με τον δημοσιογράφο Θωμά Μαρκόπουλο και μιλήσαμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

🟡 Αναφέρθηκα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από την Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση. Πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια που κινητοποιεί όλες τις θεσμικές και κοινωνικές δυνάμεις για την εξάλειψη του φαινομένου.
 
🟡 Οι τρεις στόχοι του Εθνικού Σχεδίου Δράσης: ▪️Αναπροσαρμογή θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς τα παιδιά διαδικασιών ▪️Μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων που συμβαίνουν ▪️Αύξηση των κρουσμάτων που αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες για να διερευνηθούν, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά
 
🟡 Αναφέρθηκα στις πέντε διυπουργικές οριζόντιες πολιτικές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, όπου απαιτείται συντονισμένη διατομεακή συνεργασία στον τρόπο αντιμετώπισης των περιστατικών. ▪️ Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων ▪️ Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων. ▪️ Πλαίσιο ελέγχου εργαζομένων και εθελοντών / Ειδικό Ποινικό Μητρώο για αδικήματα σεξουαλικής βίας κατά ανηλίκων ▪️ Πολιτικές Προστασίας του Παιδιού και ορισμός Υπευθύνων Παιδικής Προστασίας ▪️ Εκπαίδευση Επαγγελματιών όλων των υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με παιδιά στην πρόληψη, αναγνώριση και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών.
 
🟡 Στην Ελλάδα υπάρχει πραγματική πρόοδος στηριγμένη σε υγιείς κοινωνικές δυνάμεις και πρωτοβουλίες. Απαιτείται ωστόσο μια συντονισμένη προσπάθεια για να εναρμονιστεί πλήρως πολιτεία και κοινωνία, έτσι ώστε να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει, δηλαδή στην πρωτοπορία της παγκόσμιας προσπάθειας εξάλειψης του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών.