Στο πλαίσιο της καμπάνιας «ένα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης, μίλησα στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 106ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με θέμα την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

🔸Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι κανείς δεν μπορεί να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους. Πρέπει να μάθουν να λένε όχι αμέσως σε περίπτωση ανάρμοστης σωματικής συμπεριφοράς. Όταν νιώθουν ότι απειλείται η ασφάλειά τους, θα πρέπει να ενημερώσουν κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.
🔸Τόνισα την αξία του κανόνα των εσωρούχων καθώς ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή βίας. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε παιδί, ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, φυλής, κοινωνικής τάξης και θρησκείας.
🔸Οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να καλλιεργούν ταμπού σε σχέση με τη σεξουαλικότητα αλλά και να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους γνωρίζουν σε ποιον να απευθυνθούν εάν νιώσουν ότι απειλούνται.
🔸 Επίσης οι γονεις θα πρέπει να είναι δεκτικοί με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών τους, να τα ενθαρρύνουν να τους μιλήσουν ανοιχτά και να μην κρατούν μυστικά που τους δημιουργούν άγχος και στενοχώρια.
🔸Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο δικηγορος Θοδωρης Σκαρλατος, ο οποίος ανεπτυξε το νομοθετικό πλαισιο που αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου.