Χωρίς να ξεχνάμε τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα κάθε γυναίκας του κόσμου, αισθανόμαστε όλοι πως πρέπει να αφιερώσουμε τη φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο πρόσωπο κάθε Ουκρανής γυναίκας που ζει τον εφιάλτη του πολέμου.

📍Που αντιστέκεται ή ξεριζώνεται. Που χάνει ή αφήνει πίσω τους ανθρώπους της. Που θρηνεί το παιδί της ή το παίρνει μαζί της στο δρόμο της προσφυγιάς.
📍Σε μια ακόμη στιγμή της ιστορίας, τραγικό πρόσωπο είναι η γυναίκα. Είναι χρέος μας να τη στηρίξουμε.
📍Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει πως διαθέτουμε περίσσευμα ανθρωπιάς γιατί βρεθήκαμε πολλές στιγμές της ιστορίας μας στην ίδια θέση.
➡️ Η γυναίκα στην Ελλάδα θωρακίζεται θεσμικά από κάθε διάκριση. Εφαρμόζεται η ισότητα στην πράξη. Στα δικαιώματα, στις αμοιβές, στις ευκαιρίες. Και ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ο ξεχωριστός της ρόλος στην κοινωνία.
➡️ Την στηρίζουμε θεσμικά για να ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους της (με επίδομα τοκετού, γονικές άδειες, νταντάδες της γειτονιάς, γυναικεία καινοτομία), δημιουργούμε δομές και πολιτικές για την προστασία της από συμπεριφορές βίας (με ξενώνες φιλοξενίας, γραμμή καταγγελιών #metoo, αυστηροποίηση ποινών), την στηρίζουμε στην πρόληψη της υγείας της (με δωρεάν προγράμματα ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας).
📍Η γυναίκα είναι το κέντρο της γης, στήριγμα και ελπίδα, αιώνιο χάδι, η πρώτη και η τελευταία γλυκιά λέξη της αρχής και του τέλους μας.
📍Αυτή τη γυναίκα, σε κάθε μήκος και πλάτος της γης πρέπει να τιμούμε όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα γιατί κρατάει τον κόσμο όρθιο και πιο όμορφο.