Ως εισηγήτρια του νέου νόμου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μίλησα στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Νέες συνθήκες, Περισσότερες επιλογές!» με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και αναφέρθηκα στις μεταρρυθμίσεις που εισάγονται με τον νέο νόμο.

🔸Στην εκδήλωση μίλησέ και ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής καθώς και η Χριστίνα Μπόμπα, ψηφιακός δημιουργός και επιχειρηματίας, ως πρόσωπο που βίωσε την εμπειρία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

🔸Ο νέος νόμος:

▪️Αυξάνει το όριο ηλικίας στα 54 έτη.
▪️Επιτρέπει την κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών, όποτε το επιθυμήσουν.
▪️Καταργεί την απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.
▪️ Επιτρέπει στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή συντρόφου.
▪️Διασφαλίζει τη δυνατότητα ατόμων, που πάσχουν από HIV, να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
▪️ Διασφαλίζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των ίντερσεξ ατόμων εξασφαλίζοντας την ομαλή ανάπτυξη του φύλου τους και της προσωπικότητάς τους.

🔸 Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

#ElenaRapti #vouli #politician #Greece #Hellas #Thessaloniki #nd #ΝέαΔημοκρατία #moh.gov.gr #υπουργείουγείας @YpYgGR #Νίκος Βραχνής #υποβοηθούμενηαναπαραγωγή #nikosvrachnis @chrismpo @thanosplevris @giorgos.patoulis